İçeriğe geç

Fevatih Ne Demek

Hadiste fevâid ne demek?

“Öğrenilmiş bilgi ve elde edilmiş mal” anlamındaki Fâide’nin çoğulu olan Fâvîd kelimesi, hemen her ilimde “bir konuda faydalı bilgileri toplayan kitap” anlamında kullanılırken, özellikle Hadis ilminde daha çok bir veya birkaç âlimin müstakil ve garip rivayetlerini toplayan eserlerin adı olmuştur.

Afaki hacı ne demek?

ÂFÂKÎler, Mekke’nin çevresindeki “Mîkat” denilen yerlerin dışında yaşayan insanlara denir.

FEVz ne demek?

“Kurtulmak” ve “yok olmak” anlamlarına gelen kelimelerden biri olan fevz mastarı, daha çok “korku, tehlike, kötülük, azap gibi şeylerden kurtulmak” ve “iyiliğe, mutluluğa, esenliğe kavuşmak” anlamlarında isim olarak kullanılır.

Havatimus süver ne demek?

Surelerin son cümlelerini belirten yorumlayıcı bir terim. Havâtim kelimesi “son, sonuç, çıktı” anlamına gelir; “son, son kısım, bir eserin veya makalenin özeti” anlamına gelen hatime kelimesinin çoğuludur ve süver ise sure kelimesinin çoğuludur.

Fevaid nedir edebiyatta?

Herhangi bir konuda yararlı, öğrenilmiş bilgi, kazanılmış mal anlamına da gelen Fevaid, Hacı Bektaş Velî’nin (d. 606/1209-ö. 669/1270) eseri olup içerisinde dini, tasavvufi ve ahlaki öğütler yer almaktadır.

Mustahrec ne anlama gelir?

Sözlükte “özet” anlamına gelen istihraç kelimesi, “başka kaynaklardan kendisine ulaşan bütün hadisleri bir hadis kitabında nakleden yazar” anlamına gelir. Bu hadislerin toplandığı kitaba Müstahrec, bu eseri yazan yazara da Müstahric denir.

Eyyamı teşrik günleri ne demek?

Teşrik Tekbiri, Arefe günü (27 Haziran) sabah namazından başlayarak ve Kurban Bayramı’nın 4. günü ikindi namazını da kapsayacak şekilde 23 farz namazın ardından okunur. Bu günlere Eyyam-ı Teşrik denir. Hanefi mezhebine göre, her Müslümanın cemaatle veya tek başına kıldığı 23 farz namazın ardından Teşrik Tekbiri’ni okuması zorunludur.

Türklerin mikat yeri neresidir?

Medine’den umre veya hac yapanların mikat yeri Zulhuleyfe’dir. Allah Resulü (s.a.v.) Medine’den umre ve hac yapmak için ayrılırken ihram giyip burada namaz kılmıştır. Bu yer Medine’ye 8 km uzaklıkta olup Medine-Mekke karayolunun sağ tarafındadır.

Enfüs âfâk ne demek?

ѻ Enfüs ü âfak: Kendi ve kendi olmayan şeyler, öznel ve nesnel şeyler: O, ânın kebabıdır, ekbâd-ı uşşâk / Enfüs ü âfâk (Şemseddin Sivâsî) sana bunu hep söyler.

Vafız ne demek?

adj. Belirli bir niteliğe sahip olmayan, belirli bir yeteneğe sahip olmayan, sıradan, vasıfsız: “Vasıfsız işçi.” “Vasıfsız yönetici.”

Fevakih ne demek?

Kubbealtı Sözlüğü (ﻓﻮﺍﻛﻪ) i. (Ar. fākihe, fevākih’in çoğulu) meyveler, kuruyemişler: Âlimlerin bilirkişileri escâr-ı giran-bâr-ı fevâkih’tir. Fakat meşçer’in kış hali cühhâle’ye (İsmâil Safâ) benzeyebilir.

Vafi ne demek?

[1] Sözünü tutan, güvenilir adam.

Suver ne demek?

(ﺻﻮﺭ) i. (Ar. ṣūret, ṣuver’in çoğulu) şekiller, şekiller: Cihan netîce-i cûd-ı hazâin-i rahmet / Sahâyif-i suver-i kevn nüsha-i hikmet (Nâbî).

Münasebet-ül-Kuran ne demek?

Mustafa Şentürk, Münasebetü’l-Kur’an: Ayet ve Sureler Arasındaki İlişkiyi Yeniden Düşünmek.

Fevatih nedir?

Surelerin açılış cümlelerini ifade eden yorumlayıcı bir terim. “Bir şeyin ilki; “Açılış, giriş, başlangıç” anlamına gelen fatiha kelimesinin çoğulu olan fevâtih kelimesi ile “sûre” kelimesinin çoğulu olan süver kelimesinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.

Hadiste zevaid nedir?

Hadis kitapları arasında karşılaştırma yapılarak bir hadisin diğerinin hadisleri arasında bir kitapta toplanması anlamına gelen zevâid, hazırlandığı dönemin şartlarına göre farklı konu ve ciltlerde hazırlanmış bir hadis edebiyatı türünü ifade eder.

Ferhâd ne demek?

Ferhat ismi Farsça kökenli olup fatih, üstün, bir yeri fetheden anlamına gelmektedir.

Fıkıhta fesad ne demek?

Doğal dengenin, toplumsal düzenin ve ahlaki yapının bozulmasını ifade eden bir terimdir. Fesâd, Arapçada bir infinitive olarak kullanılır ve “çürümek, bozulmak; sağduyudan sapmak” vb. anlamına gelir. İsim olarak “zulüm; kargaşa, düzensizlik; kuraklık, kıtlık” anlamında kullanılmıştır.

Hadiste musannef ne demek?

Musannef, İslami ilimlerde, özellikle Arap edebiyatında kitap ve bab başlıklarına dayalı olarak yapılan derleme türünü ifade ederken, hadis ilminde “hükümler içeren merfu, mevkuf ve mektu rivayetlerin fıkhî konulara göre tasnif edilerek yazılan kitap” anlamında bir derleme türü olarak kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort