1 dönüm topraksız sera kaç tane marul eder?
Ocak 2022’de Antalya İş İnsanları Derneği’nin (ANTİAD) daveti üzerine Hakan Güldağ ile birlikte şehre gittiğimizde Emtar Gıda Tarım Ürünleri kurucusu Mesut Türk ile de görüştük. Türk, uyguladıkları topraksız tarıma dair bir örnek verdi: “1 dönüm arazide 7.500 adet marul üretilebiliyor.”
Topraksız tarımda marul kaç ayda yetişir?
Marul, serin iklimler için yıllık bir sebzedir. Açık alanda ve örtü altında, yılın 12 ayı boyunca 2-3 ay gibi kısa bir büyüme mevsimine sahip marul ve marul çeşitlerini farklı mevsimlere göre yetiştirerek üretmek mümkündür.
Topraksız marul ne kadar kazandırır?
1 salatanın maliyetinin 3.5 TL olduğunu söylemiştik. 70.000 salatanın maliyeti 245.000 TL. ve geriye kalan kârınız 455.000 TL. Bu gelirin 55.000 TL’si. Satılmayan ve giydirilmeyen maliyetleri de sayarsak. Yıllık ortalama 400.000 TL kazanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için takip etmeyi unutmayın.
Marul kaç günde hasat edilir?
Marul, kısa sürede hasada hazır olması ve yetiştirilmesinin kolay olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilmektedir. Marul 2-3 ayda hasat edilir. Hem açık alanda hem de örtü altında yetiştirilebilir. Ayrıca uygun çeşitlerle yılda 12 ay üst üste üretim yapmak mümkündür.
Topraksız tarım maliyeti ne kadar?
İstenilen özelliklere sahip, yüksek teknolojili topraksız tarım yapabilecek seraların kurulum maliyeti yaklaşık 65$/m2’dir. Yapılacak 20 yıllık seranın kurulum maliyeti ise yaklaşık 8.900 avrodur.
Topraksız tarım kazançlı mı?
Hidroponik tarım genellikle daha yüksek üretkenlikle sonuçlanır ve daha yüksek verimler yoluyla daha fazla gelir elde etme potansiyeli sunar. Bu nedenlerden dolayı, topraksız tarımın ekonomik potansiyeli oldukça yüksektir ve çiftçiler için karlı bir tarım modeli olabilir.
Evde topraksız tarım yapılır mı?
Topraksız tarım, topraksız üretim için kullanılan genel bir terimdir. Hidroponik tarım, bir su kültürü ve topraksız tarım yöntemidir. Evde topraksız tarım yapabilirsiniz. Ayrıca evde hidroponik tarım da yapabilirsiniz.
Marul hangi gübreyi sever?
Marul yetiştirilen ülkelerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır: Temel gübre olarak %70 fosfor ve potasyum kullanılır. Yani dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum uygulanmalıdır. Hasattan 30 gün önce kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum şeklinde uygulanmalıdır.
Marul kaç günde bir sulanır?
Marul suyu seven bir bitkidir. Bu nedenle, toprak nemini emdiğinde, yani kurumadan önce her zaman sulanmalıdır.
Topraksız tarım için ne kadar sermaye gerekli?
Topraksız, sis ve su kültürü (hidroponik) seralarda örtü malzemesi ne olursa olsun, maksimum 525.000 TL/gün olmalıdır.
Marul çok su ister mi?
Marul, büyüme dönemi boyunca yetiştirme ortamında aynı miktarda toprak nemi bulmayı sever. Ekimden sonra tarlada yağışlı mevsim yoksa, en geç 12 gün içinde sulama yapılmalıdır. Üst bağlama döneminin başlangıcından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden uzun olmamalıdır.
1 dönüm topraksız çilek ne kadar verir?
Başka bir örnek: Geleneksel tarım yöntemiyle çilek yetiştiren bir çiftçi dönüm başına ortalama 5.000 fide dikiyor ve fide başına yarım kilodan fazla verim elde etmiyor. Topraksız serada üretim yapan bir çiftçi dönüm başına ortalama 20.000 fide dikebiliyor ve ürün başına ortalama 1 kilo verim elde edebiliyor.
Topraksız tarım marul nasıl yetiştirilir?
Bu sistem, marul bitkilerinin toprak yerine besin açısından zengin su çözeltilerinde veya perlit, vermikülit, hindistan cevizi torfu vb. gibi inert substratlarda yetiştirilmesini içerir. Bu yöntem, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri doğrudan köklerine ulaştırarak daha hızlı ve sağlıklı büyümelerini sağlar.
Marulun büyümesi için ne yapmalı?
Marul bitkileri büyümeleri boyunca düzenli ve yeterli suya ihtiyaç duyarlar. Marulun sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesi için toprağın sürekli nemli olması önemlidir. Marul ekildikten sonra, özellikle yağmur mevsimi yoksa, toprağın kurumasını önlemek için en geç 12 gün sonra sulama yapılmalıdır.
1 dönüme kaç marul dikilir?
Önceki deneyimlere göre bir dekara 20.000 marul ekilebilir. Bu marul miktarı miktar olarak çok yüksek olmasına rağmen kalite olarak yetersizdir. Bu nedenle bir dekara sığabilecek ve aynı zamanda kaliteli ürün üretebilecek marul fidesi sayısının 10.000 olduğu ortaya çıkmaktadır.
1 dönüm topraksız seradan kaç ton domates alınır?
Geleneksel tarım yöntemleri kullanılarak, yılda dönüm başına ortalama 12 ton domates üretilmektedir. Topraksız tarım seralarında ise 1 dönümden yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabilmektedir.
1 dönüme kaç marul ekilir?
Önceki deneyimlere göre bir dekara 20.000 marul ekilebilir. Bu marul miktarı miktar olarak çok yüksek olmasına rağmen kalite olarak yetersizdir. Bu nedenle bir dekara sığabilecek ve aynı zamanda kaliteli ürün üretebilecek marul fidesi sayısının 10.000 olduğu ortaya çıkmaktadır.
Topraksız tarımda ne ekilir?
– Topraksız tarıma uygun bitkiler arasında; marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, biber, tere, fasulye, karpuz ve kavun sayılabilir.
Serada marul ne zaman ekilir?
Marul yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15 ila 21 derece arasındadır. Marul fidesi dikmek için ideal aylar Eylül ve Ocak aylarıdır.